Een dag in de Casa

De dag in de Casa heeft een duidelijk ritme voor de kinderen. Door deze structuur voelen kinderen zich veilig om de wereld te kunnen ontdekken. Naast het ritme van de dag zijn er ook voldoende wisselende activiteiten die voor de nodige variatie en uitdaging in de week zorgen en alle ontwikkelgebieden aanstippen. We volgen het ritme van de seizoenen wanneer we tekenen, schilderen, plakken, vilten of broodjes bakken. Baby’s volgen hun eigen ritme met eten, drinken en slapen.

8.00 - 9.00 uur

De kinderen worden gebracht

De kinderen worden gebracht. Er is er tijd voor een kopje koffie of thee en een praatje met de pedagogisch medewerker en andere ouders. Wanneer de ouders zijn uitgezwaaid, kan het grote speelfestijn beginnen. De kinderen vinden al gauw hun draai in de Casa en bewegen zich vrij in de ruimte. Ze kiezen samen of alleen voor de poppenhoek, bouwen, puzzelen of klimmen. En bij mooi weer zijn ze lekker bezig in onze buitenruimte in de zandbak of op een fietsje. Als het even kan, gaan we er ’s morgens in de bolderwagen op uit naar de speeltuin of de biologische winkel in de buurt.

Liedjes en versjes

Zingen In de Casa

Jonge kinderen genieten van versjes die gebaseerd zijn op klank, zoals bijvoorbeeld Olleke-bolleke. Baby’s ontspannen makkelijk op de arm met een wiegelied. Tijdens het verschonen en voeden van de baby’s spreken we zachtjes tegen hen. Zo raken zij vertrouwd met de taal.

Peuters gaan vaak zo op in hun spel dat ze het niet horen wanneer je vraagt of ze aan tafel komen om te eten. Maar het lied ‘Aan tafel, aan tafel. Tafeltje, tafeltje dek, dek, dek. Aan tafel, aan tafel; heb jij ook zo’n trek” maakt dat iedereen zich naar de tafel haast. Zo bevatten de liedjes die we zingen makkelijke overgangen naar een andere activiteit. Na een spelletje of een liedje kan de stemming verstild of rustig zijn.

Lunchtijd

12.00 uur

Voor het eten en drinken nemen we echt de tijd. Het is een gezamenlijk rustmoment tijdens een drukke speeldag. Heerlijk eten, drinken, praten en luisteren naar elkaar. Om 10.00 uur eten we biologisch fruit en drinken we  thee of sap. Om 12 uur is het lunchtijd. Lekker brood met gezond beleg, melk, water of thee. Opvallend is de rust en aandacht tijdens het eten. Na de lunch helpen de kinderen met het afruimen van de tafel.

Middagslaapje

13 uur

Na de lunch is er een vast ritueel van tandenpoetsen, een schone luier, een verhaaltje en dan even lekker slapen. Er zijn vijf bedjes in de slaapkamer. Kinderen die moe zijn gaan naar bed. Bij baby’s volgen wij hun eigen ritme. Als peuters ‘s middags niet willen slapen, dan mogen ze tijdens de middagrust een boekje lezen of iets anders doen wat hen rust geeft. Vaak vallen ze dan ook even in slaap. Na dit rustmoment is er weer tijd om te spelen.

Casa LRK nummer: 385045992

Ophaaltijd

17.00 tot 17.45 uur

Vanaf 17.00 uur tot 17.45 is het ophaaltijd en om 18.00 uur sluit de Casa. Om de ouders van een goede overdracht te voorzien vragen wij ouders hun kind uiterlijk 17.45 op te halen. De pedagogisch medewerkers ruimen op en zorgen dat de Casa weer klaar is voor een nieuwe dag ontdekken, leren en spelen.

LRK nummer: 385045992